MOXA


Moxa therapie is een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.


Dit is dus een aanvulling op een behandeling. Moxa wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren.
De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.


Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.


TPD/MOXA LAMP
In mijn praktijk maak ik ook gebruik van de TDP/Moxa lamp. Moxa wordt als therapie gebruikt bij de traditionele Chinese geneeskunde. Het behandelen met moxa werd al honderden jaren voor het begin van onze jaartelling beschreven. In China kreeg de lamp de bijnaam 'wonderlamp'. De Moxa lamp is een instrument dat in China is ontwikkeld door een groep wetenschappers en geneesheren, onder leiding van Dr. Gou Wenbin van het Chinese Medicin Intistute in Chongqing.

De Moxa lamp is een elektromagnetische lamp, die niet te vergelijken is met gewone infraroodlampen, andere warmte producerende apparaten of sauna gebruik. De werking er van is dieper.

Behandelingen met de Moxa lamp
Deze lamp heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Bij het activeren van de lamp verwarmen de ingebouwde spiralen de mineralenplaat.

Hierbij produceert de lamp elektromagnetische golven die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden en die het cel metabolisme van het lichaam versterken. Deze selectieve absorptie heeft een therapeutisch effect op de te behandelen gebieden. Het effect wordt in verband gebracht met een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, verwijderen van toxinen uit weefsels, pijnreductie en spierontspanning en tevens een gunstig energetisch effect op de verschillende orgaansystemen.

De Moxa lamp kan worden ingezet in combinatie met andere therapieën. De warmte van deze lamp is weldadig voor lichaam en geest en wordt als zéér prettig ervaren en bij regelmatig gebruik van de Moxa lamp blijkt het herstelproces aanzienlijk te versnellen.


Bij welke klachten kan de Moxa lamp worden ingezet?
De lamp kan ingezet worden bij alle soorten (chronische) pijnklachten; gewrichtspijnen, rugpijn, spierpijn, heuppijn, schouderklachten (bv frozen shoulder), reumatische klachten, krampen, hoofdpijn, verstuikingen, maar ook circulatiestoornissen (denk hierbij ook aan winterhanden en –voeten), spijsverteringsproblemen, darmklachten, spastische darm, stress, huidklachten, herstel/nabehandeling van botbreuken, herstellen na een opgedane infectie en nog meerdere (chronische) klachten.


De effecten van de MOXA lamp op het lichaam;

 • Bevorderen van de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof in de weefselcellen.
 • Verbeteren van de stofwisseling.
 • Bevorderen van de genezende effecten op de inwendige organen.
 • Verlichten en bevrijden van pijn bij beschadiging van zachte weefsels en gewrichten.
 • Verdrijven van toxische stoffen uit de cellen.
 • Verzachten van ontstekingen en oedeem in de weefsels.
 • Assisteren bij de genezing van huidziekten.
 • Balanceren van het zenuwstelsel.
 • Stimuleren van de hypothalamus, die de productie controleert van de chemische stoffen die invloed uitoefenen op de slaap, het gemoed, pijn en bloeddruk.
 • Helpen ontwikkelen van biochemische stimuli waaraan het lichaam een tekort heeft als gevolg van ziekte, ongeval of beschadiging.
 • Bevorderen van de lichaamsfuncties die instaan voor de immuniteit en de opbouw van de weerstand


Situaties waarin de lamp beter niet gebruikt kan worden
Uit de testen blijkt dat de Moxa Lamp geen schadelijke of negatieve invloed op het lichaam heeft en ook bij kinderen en huisdieren kan worden ingezet. Er mag geen pijn worden waargenomen gedurende het gebruik van de Moxa lamp.

Implantaten, metalen of kuststoffen, reflecteren de stralen van de lamp en worden niet opgewarmd door dit systeem. Het is in dit geval echter wel aan te raden eerst de arts of specialist te raadplegen. Bij het ervaren van pijn op plaatsen van prothesen etc., is het beter de behandeling te stoppen.

Omdat siliconen smelten bij temperaturen van plusminus 200 °C, vormt het gebruik van dit toestel geen gevaar. Ook hier wordt u toch aangeraden eerst contact op te nemen met de arts of specialist. Bij zwangerschap of vermoeden van zwangerschap ook van te voren een arts raadplegen.

Er zijn situaties waarin de Moxa lamp beter niet gebruikt kan worden. Ik zal tijdens consulten altijd vooraf nagaan of er sprake is van een situatie, waarbij gebruik van de Moxa lamp beter achterwege kan blijven.