Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage is een massagetechniek die wordt toegepast bij vochtophopingen in het lichaam (oedeem). Een MLD massage voelt aangenaam aan en zorgt voor verlichting van de klachten.


Wat is lymfedrainage

Lymfedrainage is een behandeling van oedeem, een teveel aan vocht dat zich ophoopt op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Om de verstoorde vochtcirculatie op gang te brengen kan lymfedrainage helpen. De behandeling bestaat uit een zachte massage. Door het lymfestelsel te stimuleren wordt het vocht afgevoerd en beter over het lichaam verdeeld. Er wordt gemasseert in de stroomrichting van de lymfebanen en brengt zo het overtollig vocht naar een plek waar het lymfesysteem nog goed functioneert, zodat het vocht daarna op een natuurlijke manier wordt verwerkt. Lymfedrainage geneest niet, maar voorkomt of beperkt de effecten van oedeem.

Lymfedrainage is een onderdeel van een oedeembehandeling. Een grote rol voor verlichting is ook weggelegd door een oedeemtherapeut, oefentherapie en hulpmiddelen als steunkousen, tape en drukverbanden.

Wanneer lymfedrainage?

Bij oedeem is lymfedrainage een veel toegepaste behandeling. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Het kent meerdere oorzaken, maar komt vaak door het slecht functioneren of ontbreken van de lymfeklieren. Die kunnen bijvoorbeeld beschadigd of verwijderd zijn bij een operatie. Zo ontstaat een lymfeoedeem van de arm vaak na het weghalen van lymfeklieren in de oksels na een borstkankeroperatie.

Lymfeklieren zijn dus belangrijk voor een goede vochtcirculatie in ons lichaam en voor ons afweersysteem. De lymfe neemt stoffen op die in weefsels niet thuishoren zoals een te veel aan eiwitten, water of bacteriën. Het aparte lymfevatenstelsel zorgt ervoor dat al het overtollige wordt afgevoerd en stimuleert tegelijkertijd ons immuunsysteem.

Massage en lymfedrainage

Lymfedrainage is een massagevorm. Met heel zachte cirkel bewegingen wordt de afvoer van vocht gestimuleerd en daarmee vaak ook een overtollig deel aan afvalstoffen. De vochtafvoer door de lymfedrainage vermindert de druk op de huid en/of organen. Daardoor nemen pijnklachten af en verminderd de vochtophoping.

Een manuele lymfedrainage is heerlijk ontspannend, ondersteund je immuunsysteem, werkt reinigend en zorgt voor een goede afvoer van vochtophoping. Een lymfedrainage kan goed gecombineerd worden met voetreflexPlus.